Questions? Feedback? powered by Olark live chat software Geluidsstudios.nl - Bouwkundige Geluidsstudio - Dé specialist van
Geluidsstudios.nl - Bouwkundige Geluidsstudio - Dé specialist van
Dé Geluidsstudio specialist van Nederland.
Geluidsstudios, studio kopen, studio huren, Studio Bricks
17014
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-17014,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

Bouwkundige Geluidsstudio

Geschikt voor muziekanten, insprekers, zangers

Bouwkundige studio

Bouwkundige geluidsstudio

Wilt u een complete geluidsstudio bouwen? Om een juiste geluidisolatie te krijgen dienen de vloer, wanden, plafond, ventilatie en toegangsdeur op de juiste manier geconstrueerd te worden om tot de gewenste geluidsisolatie te komen. Daar zijn vele manieren voor, graag geven wij u via deze wijze een aantal opties waarmee u zelf of uw aannemer uw studio kunt bouwen.

 

 

Voordelen van een bouwkundige studio

  • Zelf te monteren
  • Keuze uit de bouwwijze die het beste bij u past.
  • Vrij qua vorm en afmeting
  • Korte levertijd
  • Voordeliger door zelf veel te doen

Zelf een geluidsstudio bouwen

Wilt u zelf een geluidsstudio bouwen? Dan is het belangrijk om een goed ontwerp te maken met al uw wensen daarin verwerkt. Aandachtspunten voor een degelijk ontwerp zijn de klimaatregeling,  bekabeling en deuren en ramen. Dit kunnen namelijk potentiële geluidslekken zijn. Bedenk ook hoe en waar de deuren en ramen geplaatst worden, u denkt dan bijvoorbeeld aan de draairichting van de deur en de wens voor daglicht.

 

 

Zelf een geluidsstudio bouwen

Hieronder worden de onderdelen beschreven waar uw studio uit bestaat. Daarnaast worden de diverse producten beschreven die hiervoor toepasbaar zijn. Ons assortiment akoestische bouwmaterialen en producten is zeer compleet, voor bijna alle producten kunt u bij ons terecht. Via onze webshop Akoestiekwinkel.nl kunt u eenvoudig alle producten bestellen.

 

Wanden

De gemakkelijkste manier van wanden en plafond(dak) bouwen is het houtskelet principe (frames van balken). De wanden worden op stroken Agglomer of Regufoam gezet zodat deze geen contact maken met de vloer. Op de wanden wordt het plafond (dak) gelegd. Zorg ervoor dat het skelet een spouw krijgt van minimaal 60 mm diep. Deze spouw wordt gevuld met Akotherm Eco. Dit polyester wol product voorkomt klankkast vorming in de wanden en het plafond en isoleert ook thermisch.

 

Het houtskelet wordt dicht gemaakt door aan beide zijden een sandwich constructie te maken van gipsplaat en Isomat KE. Deze constructie wordt opgebouwd door een laag gipsplaat te monteren met daarover een laag Isomat KEJ gelijmd met behulp van Stauf Extreme Tack met daarover weer een laag gipsplaat. Deze lagen worden onderling vastgelijmd en geschroefd. De wanden bestaan dus uit een sandwich constructie van ‘gipsplaat-isomat-gipsplaat’. Wij adviseren deze wand opbouw zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde zo toe te passen.

 

Een alternatief voor deze methode is de Merfoplex akoestische constructieplaat. Een dubbele Okoumé multiplex plaat met daartussen een kern van Isomat KE14. Het voordeel van deze plaat is dat u veel tijd bespaard met de bouw, het afwerken van de Merfoplex kan eenvoudig door deze bijvoorbeeld af te lakken of te oliën. Let op: Hoe zwaarder u de wanden van de studio maakt, des te hoger de isolatiewaarde van de studio. Dit is een belangrijk principe van studiobouw!

 

Vloeren

Een studio heeft natuurlijk een zwevende vloer die ontkoppeld is van alle wanden en de bestaande constructievloer van het gebouw. Maak deze vloer niet te dik en niet te zacht, dit maakt de vloer onstabiel. Agglomer Isovloer is het product om een zwevende vloer in uw studio te maken.

 

Monteer Agglomer strips tegen de wanden zoals ook plinten worden toegepast. Vervolgens plaatst u de Agglomer Isovloer tegen de stroken (de stroken zijn 50 mm breed). De Isovloer is 40 mm dik, zonder afwerkvloer, en wordt los in de studio gelegd. Zorg ook dat de afwerkvloer nergens de studio raakt, dit kan anders een contactbrug vormen en de isolatiewaarde van de studio in gevaar brengen! Tip: Gebruik tapijttegels, makkelijk te leggen en beter voor de akoestiek dan een harde vloer.

Deuren

Eén van de belangrijkste onderdelen van een goede studio is (zijn) de deur(en). Wat voor soort deur en hoeveel deuren er nodig zijn, hangt af van de opbouw van de rest van de studio. In ons assortiment vindt u houten  studio deuren en stalen studio deuren. Dit zijn deuren zonder afwerking, u moet de deur zelf voorzien van een coating.

 

De verschillen tussen de deuren: De stalen deur heeft een dubbele valdorpel, de houten een enkele. De stalen deur isoleert 47 dB tegenover de 42 dB van de houten deur. De stalen deur wordt geleverd met deurbeslag (slot en deurkruk) terwijl u dit zelf dient te verzorgen voor de houten deur. Beide deuren worden geleverd met een stalen kozijn en montage middelen.

 

Is een dubbele deur nodig? In principe isoleren de deuren uitstekend, maar als de wanden een veel hogere isolatiewaarde hebben in verhouding tot de deur kan het nodig zijn een dubbele deur configuratie te plaatsen. Wanneer u de wanden heeft opgebouwd zoals bovenaan beschreven, met tweemaal dubbele gips-isomat-gips wanden, kan het nodig zijn om zo’n dubbele deur configuratie toe te passen. Dit betekend dus een deur die naar buiten en een deur die naar binnen opent.

Ventileren

Een goede geluidsstudio is luchtdicht, het is dus zaak om voldoende ventilatie capaciteit aan te leggen door middel van aan- en afvoer van verse lucht. De Aeropac SN unit is uitermate geschikt voor fluisterstil aanvoeren van lucht uit een andere ruimte of van buiten. Zaag een rond gat van 100 mm doorsnede in de wand en monteer daar de doorvoerbuis DV100 in. Kort de buis in net zolang als de wand dik is, de buis mag de ventilatie unit niet raken. De Aeropac unit wordt in de studio voor het gat gehangen, een beschrijving wordt meegeleverd met de unit. Aan de buitenzijde dekt een muurrooster de doorvoer af.

 

Twee units nodig? Het hangt van het volume van de studio en de hoeveelheid personen in de studio af of dat er ook echt twee units nodig zijn. Bij een bezetting van meer dan 3 personen is een tweede unit aan te raden.

 

Het afvoeren van lucht kunt u realiseren door zelf een suskast te maken. Dit is, in het kort gezegd, een solide behuizing aangesloten op een rond gat van 100 mm met als afvoerkanaal de Aluphon demper. U monteert net zoveel afvoerkanalen als aanvoerkanalen.

Gereedschap

Aan gereedschap is het handig om te hebben: Een cirkelzaag met geleider voor lange zaagsneden die haaks moeten zijn. Een decoupeerzaag voor het fijne werk zoals het maken van een lucht- aan- afvoer. Een krachtige schroef- boor accutol voor het schroef en boorwerk en een schuurmachine om alles af te werken. Verder natuurlijk het kleine gereedschap zoals een stanleymes, plamuurmes, potlood en meetgereedschappen als een rolmaat en een liniaal voor het fijne werk.

Agglomer strips                   Regufoam

Akotherm Eco                      Isomat KE

Stauf Extreme Tack             Merfoplex

Agglomer Isovloer                 Agglomer Strips

Houten Deur                         Stalen Deur

Aeropac SN Unit                   Doorvoerbuis DV100

Aluphon DemperNeem contact op

Bent u geïnteresseerd in een Bouwkundige Studio?  Neemt u dan contact op via ons contactformulier. Mocht u technische vragen hebben dan vragen wij u dit te melden via het contactformulier. Of stuur een e-mail naar klantenservice@geluidsstudios.nl.

 

Wilt u onze akoestische materialen bekijken? Dat kan in onze showroom! Maak voor uw bezoek met ons een afspraak. Wij reserveren namelijk graag voor u tijd in onze agenda om de producten uitgebreid aan u te kunnen demonstreren.

Bezoek onze showroom